Barn- och ungdomspolicy för Tullinge Fotboll
Målet:
Föreningen ska erbjuda en fotbollsutbildning av hög kvalitet och samtidigt ta ett socialt ansvar för barn och ungdomar i Tullinge. Föreningens utbildning ska leda till att våra ungdomsspelare fortsätter som spelare i seniorlagen och/eller som ledare i föreningen. Vi är en breddförening vilket innebär att alla ska beredas plats att spela på sin nivå och sina villkor. Tullinge TP ska verka för rent spel både på och utanför plan. Vi ska utbilda och leka fram positiva fotbollsidéer på lång sikt med varje spelares bästa för ögonen. Vi fokuserar på prestation både på träning och match. Det ska vara roligt att representera föreningen. Vår verksamhet är ideell och ska bygga på en öppen och trivsam atmosfär. Ledare, aktiva och föräldrar arbetar tillsammans för att skapa en framgångsrik och stabil föreningsverksamhet.
Fotbollsskolan:
Fotbollsskola arrangeras varje år för pojkar och flickor. Fotbollsskolan börjar vid 5-6 års ålder och vi lägger speciellt vikt med att få med flickor.
Fotbollsskolan ska:
- Ge barnen en rolig och meningsfull lekverksamhet
- Få barnen och föräldrarna att upptäcka föreningen
- Dra likhetstecken mellan orden föreningen och rolig verksamhet med hög kvalitet
Fotbollsskolan leds av spelare i föreningen.
Lekträffar: 60 minuter en gång per vecka, sex gånger under våren och sex gånger under hösten.
Organisation: Minst två ledare per 10 barn
Innehåll: Bollekar, stafetter och annan verksamhet.
Ett kompendium för fotbollsskolan ska finnas och utvecklas tillsammans med de ansvariga ledarna.
5-manna: (7-9 år)
Inlärningen på denna nivå skall hjälpa spelarna att bli vän med bollen. Det ska vara mycket smålagsspel och naturligtvis ska anfallsspelet prioriteras. Men det viktigaste för ledarna är att se till att barnen har roligt och ser fram mot veckans träning. För att barnen ska motiveras att träna på egen hand ska alla spelare få egen boll. Spelarna ska på ett lekfullt sätt lära sig fotbollens tekniska grunder. Det är viktigare att ha kvalitet än kvantitet på träningen. Därför vill vi gärna att spelarna tränar boll på egen hand och vi ger dem tid att utöva andra intressen. Vi tar upp fotbollens grundregler som inkast, hörna, frispark och straffspark. Vi uppmuntrar spelarna att prova på olika platser i laget för att se och lära sig ur spelet ur alla möjliga vinklar. Helst ska alla spelare också testa att vara målvakt både på träning och på match. Alla får givetvis vara med och spela fotboll hos oss och all får var med och spela match. Speltiden i matchen ska bli så rättvis för spelarna som möjligt. Resultatets och toppningar i samband med träning och match ska inte behöva upplevas eftersom våra värderingar bredd, ambition och långsiktighet bygger prestation och inte resultat. Ledarna ska försöka få in lagkänsla och föreningsmedvetenhet hos spelarna och föräldrar.
Tidsupplägg:
Träning två till tre gånger i veckan
Match en gång i veckan
Cuper i Stockholmsområdet
Gärna ett dagläger med barn och föräldrar tillsammans
7-manna: (10-12 år)
Målet är att förbättra spelarnas teknik och lära dem anfallsspelets grunder. Åldersgruppen är som mest mottaglig för teknikträning, och denna träning kräver mycket tålamod från både tränare som spelare. Vi börjar också lära ut försvarsspelets grunder. Om några spelare redan inriktat sig på målvaktsspel får spelaren en viss specialträning. Däremot ska spelare fortfarande rotera på flera platser i laget vid match. Fotbollskunskap och fysisk utvecklingsnivå varierar stort, vilket kräver lyhördhet från tränare och ledare för spelarnas individuella behov. Liksom för 5-mannalagen ska träningen innehålla mycket smålagspel, men det bör också finnas med mer detaljinriktade moment. Träningsgruppen hålls samman utan att någon toppning förekommer. Spelarna ska få positiv respons till att utöva andra idrotter.
Tidsupplägg:
Träning två till tre gånger per vecka
Match en gång i veckan
Cuper i Stockholmsområdet och närliggande län
Gärna någon övernattning i anslutning till läger eller cup
9/11-manna (13-15 år)
Krav på högre kvalitet i övningarna kommer vid övergången till 11-mannafotboll. Träningen bedrivs fortfarande med inriktning på teknik och smålagspel, men mer fysiska och taktiska övningar ska också förekomma. Vi ska hjälpa till med nivåanpassning för spelarna. De spelare som ligger långt fram i utvecklingen får möjlighet att träna med äldre åldersgrupp. Spelaren och tränarna får besluta om detta tillsammans med föreningens sportslige ansvarige. Spelarna hindras inte att utöva andra idrotter som därmed förutsätter att andra idrotter inte hindrar ungdomar att spela fotboll. Skillnaderna i fysisk utveckling är nu som mest markant. Träningarna måste akta sig för att prioritera en tidig fysiskt utvecklad spelare före en annan inom gruppen.
Tidsupplägg:
Träning tre-fyra gånger per vecka
Match en gång i veckan
Cuper med övernattning i Sverige
11-manna (16-18 år)
Denna nivå innebär inte några stora förändringar mot tidigare (13-15 år) men en nästan maximal svårighetsgrad närmar sig på vissa områden. Upptrappning av speldiciplin, tempo och individuell teknisk skicklighet gör spelarna väl förberedda för uppflyttning till juniorspel. Specialisering till vissa uppgifter i spelet förstärks. Riktad konditions- och styrketräning ska förekomma för att förbereda spelarna på de krav som ställs i utbildningen mot seniorfotbollen. De mest lovande och ambitiösa spelarna ges tillfälle att spela och träna med föreningens äldre lag. En rationell träning med högt tempo och matcher med hårt motstånd eftersträvas.
Tidsupplägg:
Träning tre-fyra gånger per vecka
Match en gång i veckan
Match en gång i veckan
11-manna (18-)
Spelarna ges utrymme att utveckla sina specifika talanger och är nu mer specialiserade till en eller några positioner inom laget. Teknik och spelförståelse detaljtränas. Tränings- och spelintensiteten är högt uppdriven. Spelarna förbereds för vuxenspel och de bäst utvecklade, och de mest ambitiösa spelarna ingår redan i seniortruppen.
Tidsupplägg:
Träning tre-fyra gånger per vecka
Match en gång i veckan
Utvalda cuper
Ledare
Föreningen har tre ledord:
Bredd, ambition och långsiktighet.
Våra ungdomsledare är klubbens viktigaste funktionärer och garanterar att barnen och ungdomarna får uppleva detta under träning och match. Våra ledare känner ansvar för att alla som söker sig till föreningen ska trivas både socialt och sportsligt. Ledarna har inställningen att ju tidigare vi kan lära barnen grunderna för fotbollen desto större är möjligheterna att vi får fram välutbildade och motiverade spelare.
Ledarna i föreningen är viktiga därför:
I föreningen är de vårt ansikte utåt. Det är deras entusiasm, deras kunskaper och deras uppträdande som gör vår målsättning och våra ambitioner levande så att alla ungdomar tycker att fotboll är kul. Det är en svår och krävande men också stimulerande uppgift. Vi stöder ledarna med utbildning, ledarträffar och ger dem uppmuntran med ett gott kamratskap ledare emellan. Vi vill att de ska känna sig som de viktiga och betydelsefulla personer de är för våra spelare och för föreningen.
Ledarna:
- Erbjuds god utbildning
- Är föredömen för spelarna
- Talar med spelarna så att de förstår
- Berömmer istället för att klandra
- Tar vara på spelarnas goda egenskaper
- Hjälper spelarna med deras brister
- Visar hellre vid instruktion än pratar
- Föregår med gott uppträdande mot domare, andra matchfunktionärer och motståndare
- Uppmuntrar ungdomarna att vara med i andra idrotter, men ser samtidigt till att andra idrotter inte hindrar dem att spela fotboll
Föräldrar
I föreningen sätter vi barnen/ungdomarna i centrum. Det vi sysslar med ska ha kvalitet både innehållsmässigt och pedagogiskt. Vi försöker utforma verksamheten så att alla ungdomar som har ett fotbollsintresse ska trivas. Det är intresset och engagemanget som är viktigt – inte resultat.
Vi ställer också krav på föräldrarna. För att barnen ska trivas med fotbollsspelande bör föräldrar visa intresse. De ska följa med till några träningar och matcher och gärna prata om hur det varit – inte om resultatet. Föräldrarna får gärna ha dialog med ledarna och de andra föräldrarna. Det är tillsammans vi skapar en bra och stabil ungdomsverksamhet för barnen och ungdomarna i föreningen.
Föräldrar i Föreningen
- Är positiva till sitt barns fotbollsspel
- Hejar på laget under match och ser positivt på att motståndarna hejar på sitt lag
- Aldrig kommenterar domaren under match
- Uppmuntrar och stödjer sitt barn även när det går trögt
- Hetsar aldrig barnen
- Låter ledaren coacha laget
- Hjälper barnen att passa tider och ha rätt förutsättningar inför match och träning (har ätit och har rätt utrustning)
- Låter barnen sköta omklädningen själva
- Deltar aktivt i allt som berör barnen – transporter, föräldramöten, bemanning av cafeteria, event mm
Trots att fotboll är en relativt billig fritidsutövning finns det vissa kostnader för föräldrarna:
- Godkända benskydd på träning och match
- Föreningens profilkläder på träning, match och cup
- Lämpliga skor beroende på aktivitet
- Medlemsavgift som innebär att man är försäkrad under idrottsutövandet
- Verksamhetsavgift som täcker föreningens kostnader för administration, utbildningsinsatser och personal
Fotbollsfamiljen i Tullinge TP FK växer stadigt och behovet av ledare och andra funktionärer ökar. Föräldrar som känner att de kan en insats är varmt välkomna och vi tror att vi har en plats för alla. Föreningen har inget krav på tidigare erfarenhet av fotboll för nya ledare, pedagogik är minst lika viktigt. Den utbildningen för ledare erfordras och krävs hanteras och bekostas av föreningen.
Spelare
I föreningen satsar vi på att ge spelarna bra fotbollsutbildning. Alla som vill ska få en chans att träna upp sin förmåga och känna hur man succesivt lär sig behärska sin fotboll. Dessutom får man uppleva allt roligt som en lagidrott kan ge – kamratskap, laganda, uppmuntran i motgång och glädjen i medgång. Vi ställer inga andra på spelarna än att de tycker att det är kul och att lära sig spela fotboll och stolta över det. I slutändan vill man ställa upp för sitt lag och sin klubb – Tullinge TP FK.
Januari 2017
Styrelsen Tullinge Fotboll