Tullinge TP FK policy mot sexuella övergrepp Definition av policy
Sexuella övergrepp är alla sexuella handlingar som görs mot någon, inför
någon eller som en person får någon annan att göra, mot den utsatta personens
vilja.
Sexuella övergrepp är oförenligt med idrottsrörelsens värderingar.
Den här policyn inriktar sig särskilt på skyddet av barn och ungdomar upp till
18 år. Alla barn och ungdomar har rätt att idrotta och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt.
Vi ska erbjuda alla barn och ungdomar en kamratlig och trygg social miljö. Verksamheten organiseras så att sexuella övergrepp kan upptäckas tidigt. Att ta barn och ungdomars berättelser och signaler på allvar är en viktig utgångspunkt för oss.
Den utsattes berättelse och upplevelse är avgörande, inte förövarens motiv. När det finns uppgifter om sexuella övergrepp agerar föreningen med snabbhet, skyddar barnet/ungdomen, inhämtar relevant information och agera med såväl stort ansvar som diskretion. Misstänkt person kommer med omedelbar verkan att stängas av från verksamhet under föreningens utredning. Detta för att skydda såväl barn/ungdom som misstänkt person.
Vår policy mot sexuella övergrepp syftar till att förstärka skyddet av barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, utnyttjande och trakasserier inom idrotten. Den utgår från gällande lagstiftning, Barnkonventionen och ett barnrättsperspektiv.
Hur agerar vi när det finns uppgift om övergrepp.
Snabbhet
När det finns uppgifter om eller någon misstänker att ett sexuellt övergrepp har förekommit ska de som fått kännedom om händelsen skyndsamt ta upp den akuta situationen. Föreningens ordförande och övriga ledamöter i styrelsen har alltid det yttersta ansvaret.
Skydd av barnet/ungdomen
Det viktigaste i den akuta situationen är barnets/ungdomens situation, dess fysiska och psykiska skydd och hälsa. Föräldrakontakt är viktigt, om inte förövaren misstänks finnas inom familjen.
Inhämta information
Det är inte säkert att den utsatta klarar av att berätta, den utpekade förövaren kan också vara en populär och omtyckt person och/eller någon med en central funktion i föreningen. Därför är det viktigt att den som får kännedom om händelsen överväger vart hon/han lämpligen vänder sig. I första hand har ordförande ansvaret. I annat fall någon annan ansvarig person i föreningen hon/han har förtroende för.
Det är viktigt att inhämta tillräckligt med information för att kunna göra en bedömning av vilka åtgärder som skyndsamt måste vidtas. Det är också viktigt med observationer och dokumentation då de kan komma att bli bevis eller vittnesuppgifter längre fram i en eventuell rättsprocess.
Råd vid samtal med barn
- Respektera barnets tid och skapa en lugn miljö
- Begränsa antalet vuxna i rummet
- Informera om vad som ska hända
- Börja med att lyssna noggrant utan att värdera
- Inled med öppna frågor och prata så att barnet förstår
- Undvik kroppskontakt
- Avsluta med att ta bollen och lyft ansvaret från barnet
Bedömning
De ansvariga som tagit tag i situationen ska beakta såväl ansvarstagande som diskretion. Utifrån en bedömning av de uppgifter som dittills kommit fram finns ett antal frågor att överväga:
- Behöver den utsatta omedelbart stöd och/eller vård?
- Kan händelsen vara av brottslig karaktär och ska därför polisanmälas?
- Ska den utpekade förövaren beläggas med timeout från barn- och ungdomsverksamheten tills frågan är utredd?
En viktig princip är att barnet/ungdomen inte ska behöva lämna verksamheten för att den utpekade förövaren är kvar.
Kommunikation till berörda
Beroende på händelsens art, och hur snabbt olika uppgifter om den sprids ut i olika delar av föreningen, är det viktigt att de ansvariga överväger vilken information som ska lämnas ut samt till vilka och på vilket sätt den ska lämnas ut.
Suspendering av uppdrag inom barn och ungdomsverksamheten
Att vara ledare och/eller tränare är ingen rättighet utan ett förtroendeuppdrag.
En styrelse har rätt att omedelbart belägga en misstänkt förövare med timeout
och en dömd förövare med permanent suspendering från barn- och ungdomsverksamheten.
Uteslutning
Sexuella övergrepp är en grund för uteslutning ur TTP FK och avgörs av styrelsen på grundval ur föreningens stadgar. Vid uteslutning sker automatiskt en polisanmälan av föreningen.
Uppföljning
Ett sexuellt övergrepp väcker avsky och rör upp starka känslor som kan ligga kvar under en lång tid. Det är viktigt att vi upprättar en plan för hur vi ska utforma uppföljningen. Vi använder alltid vårt lokala nätverk som innefattar skolsköterska, fältassistent eller annan person inom eller utanför TTP FK som är lämplig och har kunskap att medverka i en sådan process.
Vårt förebyggande arbete
TTP FK förebygger eventuella sexuella trakasserier genom att alla ledare skall lämna in utdrag till belastningsregistret till kansliet. Kansliets gör en uppföljning av detta årligen och stänger av ledare som inte lämnat utdrag.
Januari 2017
Styrelsen Tullinge Fotboll